ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πιέσεις για διπλασιασμό του ορίου των απολύσεων φέρεται να ασκεί η τρόικα





Πιέσεις για διπλασιασμό του ορίου των απολύσεων φέρεται να ασκεί η τρόικα
Πιέσεις για μεγαλύτερες περικοπές στις αποζημιώσεις απολύσεων, αλλά και διπλασιασμό του ορίου των απολύσεων στο 10%, φέρεται να ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων του Ιουνίου! Δικαιολογία πίσω από τις πιέσεις αυτές είναι και πάλι ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι επιλογές που εξετάζονται είναι:
• Να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις,
όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης, να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων. Για παράδειγμα, το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα, να διπλασιαστεί στο 10% και πάνω από 50 άτομα για ειδικές περιπτώσεις.
• Να τροποποιηθεί ο νόμος 13.87 στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων (δηλαδή των απολύσεων πάνω από το όριο που μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού ανάλογα με το σχέδιο, που υποβάλλει κάθε επιχείρηση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ζήτημα των αλλαγών τέθηκε με έμμεσο τρόπο εκ μέρους του ΔΝΤ σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα όρια πέρα από τα οποία, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι:
α) μέχρι 6 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και
β) ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.
Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.
 .eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: