ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

12.6.13 Βενιζέλος:Δεν πρέπει να χρεωθούμε εκλογές, αλλά εκεί πάμε...



Βενιζέλος:Δεν πρέπει να χρεωθούμε εκλογές, αλλά εκεί πάμε...

Την εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάνει πίσω εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν γίνει κάτι τέτοιο πάμε σε εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες,ο κ. Βενιζέλος στην δευτερολογία του , είπε ουσιαστικά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να προσέξουν τη ρητορική τους, γιατί αν πάει η χώρα σε εκλογές, πρέπει να σκεφτούν τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά. 
Τους επέστησε την προσοχή, λοιπόν, να μην χρησιμοποιούν τώρα αντιδεξιά ρητορική και να είναι προσεχτικοί σε όλα. Το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε, δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά δεν πρέπει τις χρεωθεί.
Ωστόσο, ουσιαστικά υπονόησε ότι οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο εάν ο Αντώνης Σαμαράς το φτάσει στα άκρα. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι είναι η δεύτερη κυβέρνηση που θα "ρίξει" ο κ. Σαμαράς μετά την κυβέρνηση Παπανδρέου. 
Ο κ. Βενιζέλος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση, εάν ο κ. Σαμαράς δεν κάνει πράξη τις προϋποθέσεις που θέτουν οι κυβερνητικοί εταίροι για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, και δεν προχωρήσει η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε στα μέλη της ΚΟ και του πολιτικού συμβουλίου ότι σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές, μετά μπορούν να προκύψουν αντικειμενικά τρεις κυβερνήσεις. Ή μία με την ίδια σύνθεση με τη σημερινή κυβέρνηση ή μία οικουμενική στην οποία δεν θα είναι Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς ή μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα δούμε από ποιους θα αποτελείται.  Να ξέρετε πάντως, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σε πολύ δυσκολότερη φάση από αυτή σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και σε άλλα καυτά θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει.

"Βαγγέλη, μην κάνεις πίσω"

Να μην υποχωρήσει καλούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  Μεταξύ αυτών, η Θεοδώρα Τσάκρη, ο Απόστολος Κακλαμάνης, η Τόνια Αντωνίου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης.
Τη θέση του διαχώρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος δεν υπέγραψε και την κοινή πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ότι πρέπει να δούμε το μεγάλο "κάδρο" που είναι η χώρα. Μάλιστα, κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε σε μία αποστροφή του λόγου του:  «Και μην πει κανείς ότι έχω συμφωνήσει με τον Σαμαρά να γίνω υπουργός». Φράση που έκανε αρκετά από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να γελάσουν...
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία του εξεφρασε, επίσης, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είπε ότι αυτό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυταρχικό, αλλά όπως εκτίμησε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να πάμε σε εκλογές.

"Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις"«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τώρα, ότι αυτή ήταν η προτεραιότητα και η ανάγκη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας  να παίξουμε ένα παιχνίδι δύναμης, ένα μπρα ντε φέρ στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάνουν λάθος», τόνισε  ο κ. Βενιζέλος στην πρωτολογία του στη συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας ότι κάνουν λάθος γιατί υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ.

«Πιστεύουν λοιπόν κάποιοι  αφελώς, ανιστόρητα, προκλητικά, ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές; Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει εκλογές γιατί η χώρα δε χρειάζεται εκλογές. Αλλά δε φοβάται τις εκλογές. Η διαφορά είναι τεράστια. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις, έχει μάθει να στηρίζει αποφάσεις ευθύνης. Αλλά δε φοβάται και έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ζητά σύσκεψη αρχηγών ο Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ ζήτησε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα με σοβαρό και υπεύθυνο πρόγραμμα, με ένα θεσμικό πλαίσιο και με καθαρούς όρους λειτουργίας.

«Δεν είναι δυνατόν το άγχος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματα που αφορά στη Δημόσια Διοίκηση και τις προκαταρκτικές ενέργειές μας σε σχέση με τους εταίρους μας της τρόικας να οδηγεί εκ του πλαγίου σε βιαστικές, ξαφνικές, απροετοίμαστες κινήσεις σε σχέση με την ΕΡΤ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί μία κυβέρνηση συνεργασίας να λειτουργεί με «εκπλήξεις, τετελεσμένα, μονομερείς ενέργειες ή εκβιασμούς ανοιχτούς ή υπολανθάνοντες».
«Είναι δυνατό να εκδίδεται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου χωρίς τις υπογραφές όλων των Υπουργών; Να δεχτώ ότι μπορεί τυπικά να συμβεί και αυτό. Είναι δυνατό να εκδίδεται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της κύρωσης της πράξης αυτής; Είναι δυνατό να εκδίδεται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τη σκέψη ότι αυτή δεν θα χρειαστεί  ποτέ να υποβληθεί για κύρωση στη Βουλή αλλά επειδή ούτως ή άλλως παύει να ισχύει από το σημείο που παύει να ισχύει και όχι αναδρομικά, εντάξει δεν θα συμβεί και τίποτε; Μπορούμε να προχωρήσουμε και όλα θα υπερκαλυφθούν από ένα άλλο νόμο;» , είπε.

Βενιζέλος:Έχουμε τεράστιες διαφορές με τη ΝΔ

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «τεράστιες διαφορές ιστορικές, ιδεολογικές, αξιακές» με τη ΝΔ, με την οποία «συνεργαζόμαστε για λόγους εθνικής ανάγκης» και  όπως είπε «βεβαίως κάνουμε συμβιβασμούς».
Στη συνέχεια κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της Κυβέρνησης πάνω στη βάση της «ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού, της θεσμικής ισοτιμίας, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, του σεβασμού των κανόνων λειτουργίας.»
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, είπε ότι γίνεται γιατί συντονίζουν τις ενέργειές τους, κάτι που πρέπει να γίνεται, όπως υπογράμμισε.

«Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη μη κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι το ομόλογο του νομοσχεδίου για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που είναι κατά το Σύνταγμα υποχρεωμένη να φέρει η κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση. Κάθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου προϋποθέτει ότι θα έρθει ένα νομοσχέδιο για την κύρωση. Κι εμείς καταθέτουμε μια πρόταση νόμου για τη μη κύρωση. Θα μπορούσαμε να μην ψηφίσουμε τον κυρωτικό νόμο, κάτι το οποίο το είπαμε», σημείωσε.

enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: