ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ




kalpes

Όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών συγκλίνουν στο αναπόδραστο των εκλογών. Το μεσημέρι, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης αποχώρησε από το γραφείο του Φώτη Κουβέλη χωρίς να εξασφαλίσει κάποιον συμβιβασμό. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να διερευνηθεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν έναν «έντιμο συμβιβασμό».
Του Γιώργου Γουγά
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας πρότεινε στον Φώτη Κουβέλη ένα μεταβατικό σχέδιο, το οποίο φέρεται να προβλέπει άνοιγμα της ΕΡΤ εντός των επόμενων 24ώρων, αλλά με «προσωρινό» και όχι δημοσιογραφικό πρόγραμμα. Ο Φώτης Κουβέλης δεν δέχθηκε την συμβιβαστική πρόταση και διεμήνυσε στον Δημήτρη Σταμάτη ότι «δεν συζητά τίποτα λιγότερο από το να ανοίξει εδώ και τώρα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα σε εθνικό δίκτυο», όπως σας είχαμε ενημερώσει από το πρωί.
Η παρέμβαση Παπούλια
Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ και η πιθανότητα κατάρρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης προκάλεσε και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω «κύκλων». «Αυτοί» δήλωναν ότι ο Κάρολος Παπούλιας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει με την κρατική ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία, αυτό, δε, να γίνει το ταχύτερο. Σε ερώτηση εάν αυτό που λέει ο Πρόεδρος έρχεται σε αντίθεση με αυτό που λέει η κυβέρνηση (που θέλει κλειστεί την ΕΡΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση) οι ίδιοι «κύκλοι» έλεγαν ότι δεν πρόκειται για ρήξη, και πως ο ΠτΔ δεν παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά ζητά να μην υπάρχει μαύρο στην τηλεόραση.
Όπως είχαμε αναφέρει και χτες, η τακτική Σαμαρά να φέρει προ αδιεξόδου τους δύο πολιτικούς αρχηγούς έπιασε τόπο. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ήταν αδύνατο να δεχτούν την ταπεινωτική, προς το πρόσωπό τους, συμπεριφορά του πρωθυπουργού και οδηγούνται εκόντες άκοντες στο να αποσύρουν από την κυβέρνηση την εμπιστοσύνη τους. Αν αυτό μέλλει συμβεί, μένει να δούμε αν η τακτική του Αντώνη Σαμαρά θα τον δικαιώσει, ή θα τον καταδικάσει. Κι αυτό γιατί τα τελευταία 24ωρα, οι πληροφορίες που έρχονται από τα γραφεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων περιγράφουν μιαν εικόνα που δεν θα φανταζόταν ο πρωθυπουργός όταν αποφάσιζε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Ήδη στην πρώτη δημοσκοπηση για λογαριασμό του TVXS απο την εταιρεία VPRC, οι πολίτες με συντριπτικό ποσοστό τάσσονται κατά του «λουκέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ. Συγκεκριμενα το 65% των πολιτών δηλώνουν ότι διαφωνούν με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησής της ενώ διαφωνούν και με τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ/ΔΕΗ αλλά και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας από ιδιώτες, όπως στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Την ίδια ώρα, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με κυβέρνηση και κόμματα. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Η ΝΔ βρίσκεται 2,5 μονάδες πίσω. (Δείτε το πρώτο μέρος της σφυγμομέτρησης της Vprc για το tvxs.gr ΕΔΩ.)
Όπως φαίνεται, λοιπόν, (και ενω αναμένονται κι άλλες δημοσκοπήσεις) η κοινωνία όχι μόνο δείχνει να αντιδρά στο κλείσιμο της ΕΡΤ (δεχόμενη, όμως, την ανάγκη αναδιάρθρωσης στην δημόσια τηλεόραση), αλλά εκφράζει ευθέως προς τη Ν.Δ. τη δυσαρέσκειά της, για τους χειρισμούς που έγιναν και κυρίως για την αντιδημοκρατική μεθόδευση της διακυβέρνησης δια Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Οι μαύρες τρύπες και το πρωτογενές έλλειμμα
Στο μεταξύ, την ώρα που όλοι ασχολούνται με την ΕΡΤ, αποκαλύπτονται στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου του 2013 που ενισχύουν την άποψη πως ο Αντώνης Σαμαράς αναζητούσε οδούς διαφυγής, καθώς η οικονομία τελεί και πάλι υπό κατάρρευση. Πέρα από την αδυναμία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων (απόσυρση ενδιαφέροντος για ΔΕΠΑ, χαμηλό τίμημα για ΔΕΣΦΑ, αγκάθια στην συμφωνημένη πώληση του 33% του ΟΠΑΠ), που θα φέρουν τεράστια τρύπα στα προσδοκώμενα έσοδα, είχαμε και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος την ώρα που διαφημίζεται το success story και πρωτογενές πλεόνασμα.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου -Μάιου 2013 το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στο ποσό των 984 εκ ευρώ, παρά τις "κρατημένες" επιστροφές φόρων, τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, αντί να υπάρξουν επιστροφές φόρων 1.076 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν επιστροφές 483 εκ ευρώ ( 593 εκ ευρώ λιγότερες), αντί να πραγματοποιηθούν πρωτογενείς δαπάνες 19.710 εκ ευρώ, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 18.170 εκ ευρώ ( 1.539 ευρώ λιγότερες) και τέλος αντί να πραγματοποιηθούν δαπάνες στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2.250 εκ ευρώ πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 1.141 ευρώ (1.109 ευρώ λιγότερες). Αν εκτελούνταν κανονικά ο προϋπολογισμός στο σκέλος των δαπανών, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα ήταν μεγαλύτερο κατά 3.241 εκ ευρώ και θα έφθανε στο ποσό των 4.225 εκ ευρώ.
Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την ομαλή ή όχι εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι το κεφάλαιο των εσόδων προ επιστροφών φόρων. Έπρεπε να εισπραχθούν έσοδα ύψους 18.414 εκ ευρώ και εισπράχθηκαν έσοδα 17.852 ευρώ, δηλ. 562 ευρώ λιγότερα. Η αναπλήρωση του ελλείμματος αυτού για τους επόμενους επτά μήνες του έτους είναι πολύ δύσκολη. Με όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπομένη, σε συνδυασμό με την ύπαρξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα αρνητικού πληθωρισμού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος, μόλις σήμερα το Euro Working Group έδωσε το πράσινο φως για την δόση Ιουνίου των 3,3 δισ. Ευρώ, όμως τελική απόφαση θα ληφθεί από το προσεχές Eurogroup στις 20 Ιουνίου.
Ψύχραιμος Τσίπρας, όλα τα λεφτά στο Σύνταγμα
Την ίδια ώρα εξαιρετική εντύπωση προκαλεί ο πολύ ψύχραιμος τρόπος με τον οποίο κλιμακώνει την αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο χαρακτηριστικό της έξυπνης πολιτικής τακτικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως απέφυγε την αντιπαράθεση για την ΕΡΤ στο οικονομικό πεδίο (οικονομική κατάσταση επιχείρησης), ή ακόμα και τις απολύσεις και επικεντρώθηκε στο μείζον, που δεν ήταν άλλο από τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ. Μάλιστα δεν χρειάστηκε καν να σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους, καθώς την δουλειά αυτή έκανε ο διεθνής παράγοντας: από την ίδια την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, τις ξένες κυβερνήσεις και τους ξένους πολιτικούς παράγοντες μέχρι την ΕBU, τον διεθνή Τύπο και τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.
Στο timing «κουμπώνει» άριστα θα έλεγε κανείς και η από καιρό προγραμματισμένη ομιλία Τσίπρα στο Σύνταγμα τη Δευτέρα. Αν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί εκεί όπως τον τελευταίο καιρό, αν η ομιλία του είναι προσεκτική και καλά σχεδιασμένη, ίσως το αποτέλεσμα των εκλογών κριθεί πριν καλά-καλά αυτές προκηρυχτούν!
Ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα παρεμπίπτον, αλλά μείζον πρόβλημα που συναρτάται με τις εκλογές. Και αυτό δεν είναι, παρά τα περί το αντιθέτου θρυλούμενα, τα οικονομικά και οι σχέσεις με τους εταίρους, Άσχετα με τους φόβους που διοχετεύουν εντέχνως το μιντιακό και πολιτικό σύστημα είναι βέβαιο πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει χάος, ούτε η τρόικα θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, διακινδυνεύοντας ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση θα αντιδράσει με στάση πληρωμών. Άλλωστε, καλώς ή κακώς, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας σε διεθνές επίπεδο και έχει αμβλύνει την αρνητική εικόνα και τους φόβους της περασμένης χρονιάς.
Το αληθινό πρόβλημα συναρτάται με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την εκτίναξή της σε τρίτο κόμμα. Αν όλα αυτά που έχουν συμβεί στην Βουλή εδώ και έναν χρόνο, η ΧΑ τα προκάλεσε με 18 βουλευτές, ένας θεός ξέρει τι θα προκαλέσει με τους διπλάσιους (πάνω κάτω), που θα έχει όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ποιος πιστεύει ότι αντέχει η χώρα να γεμίσει το Κοινοβούλιο της, με «εγέρθητους»; Ποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ακόμη μερικές δεκάδες νεοναζί στα έδρανα του Κοινοβουλίου; Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί και να τους βολεύει αυτή η εξέλιξη.
Η εξήγηση των διεθνών αντιδράσεων
Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στο θέμα των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στην διεθνή κοινότητα, από την άθλια κυβερνητική μεθόδευση του λουκέτου στην ΕΡΤ. Η τεράστια διεθνής αντίδραση που προκλήθηκε ήταν κάτι που –καταφανώς- δεν είχαν υπολογίσει όσοι σχεδίασαν αυτή την απόφαση. Το σοκ που προκλήθηκε καταδεικνύει πως στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις που λένε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και κανόνες στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μεταρρυθμίσεις. Το «μαύρο» στις οθόνες μιας κρατικής τηλεόρασης είναι μία από αυτές τις κόκκινες γραμμές. Όπως αναφέρει και ο Γιώργος Μαλούχος σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ, «το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσαν να «νίψουν τας χείρας των», μέλη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έκαναν σκληρές δηλώσεις, η διεθνής ενημέρωση κυριαρχήθηκε επί δύο ημέρες από την εικόνα μίας αυταρχικής Ελλάδας που ακροβατεί με τη δημοκρατία...».
Το τελικό συμπέρασμα που έκρινε την μάχη για την ΕΡΤ και την μετέτρεψε σε καταστροφική ήττα για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά είναι πως δεν μπορείς να κυβερνάς με διατάγματα στα όρια -αν όχι έξω από τα όρια- του πολιτεύματος. Ούτε να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον αυταρχικό τρόπο. Πολύ περισσότερο, όταν θέτεις στο στόχαστρο την ενημέρωση που είναι υπέρτερης τάξεως ζήτημα. Ή, όταν η «πυγμή» πίσω από αυτές τις αποφάσεις έχει να κάνει με την ανάγκη να καλυφθούν οι πραγματικές αποτυχίες της πολιτικής σου.
Με άλλα λόγια, το ζήτημα είναι άλλης τάξεως και πολύ πιο σοβαρό από το αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει το πώς λειτουργεί η ΕΡΤ, με τις όποιες δεδομένες στρεβλώσεις της. Τους έκανε να καταλάβουν ότι δεν μπορεί μια δημοκρατία να κινείται με αυτό τον τρόπο του απροκάλυπτου αυταρχισμού και της δημαγωγικής αξιοποίησης των όποιων, δικαίων ή μη, αντανακλαστικών στα οποία «πόνταρε» η κυβέρνηση μέχρι να την ταρακουνήσει ο διεθνής παράγοντας...
http://politis-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: