ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ο Σαμαράς καίει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας



 
Ο Σαμαράς καίει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας
Μεγάλο ρίσκο για τη χώρα παίρνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς,  προσπαθώντας με το κλείσιμο της ΕΡΤ  να πετύχει "με ένα  σμπάρο... τρία τρυγόνια": Να καθυποτάξει τους κυβερνητικούς του εταίρους,  να επιτύχει μνημονιακούς στόχους και να δώσει στην τρόικα και στις Βρυξέλλες  απτά δείγματα αποφασιστικότητας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.  Η κίνηση του αυτή δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό,  καθιστώντας ορατό  το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - προοπτική που προκαλεί "ανατριχίλα"  στο Διευθυντήριο της ΕΕ, στην τρόικα και στις αγορές. Το χειρότερο είναι  ότι δημιουργεί στους ξένους την εντύπωση ότι η Ελλάδα μπαίνει  σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, με ανοιχτά όλα τα σενάρια εξελίξεων.
Χάνεται έτσι το βασικό "όπλο" που διέθετε στην προσπάθεια  να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και να προσελκύσει κεφάλαι για επενδύσεις που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανακαμψης και εξόδου απότην ύφεση.
Αν και το  περίφημο success story αμφισβητείται από πολλές πλευρές - τόσο που κινδυνεύει να καταντήσει... ανέκδοτο -   είναι γεγονός ότι  ηπρος τα έξω εικόνα της χώρας είχε αρχίσει να βελτιώνεται τον τελευταίο καιρό και  οι εκθέσεις των διεθνών οίκων  γίνονταν όλο και πιό θετικές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση καλύτερου οικονομικού- επιχειρηματικού κλίματος, και στη δημιουργία προσδοκιών.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης,  αυτή  η μεταστροφή διαθέσεων για την Ελλάδα, βασίζονταν σε δύο στοιχεία:
- Στις εκτιμήσεις ότι  υπάρχει πολιτική σταθερότητα, με μια κυβέρνηση ευρέως πολιτικού φάσματος, που μπορεί να  επιτύχει συγκλίσεις, να λάβει αποφάσεις και να υλοποιήσει αναγκαία μέτρα
- Στην πορεία υλοποίησης των όρων του Μνημονίου και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
 Σ' αυτό το δεύτερο σημείο  οι επιδόσεις  είναι ούτως ή άλλως αμφισβητήσιμες, κατώτερες των προσδοκιών, όπως σημειώνεται συχνά σε εκθέσεις ξένων οίκων.
Απέμενε λοιπόν για την κυβέρνηση ως ισχυρό όπλο η πολιτική σταθερότητα. Αυτή μπορούσε να προβάλει και να αξιοποιήσει για την προσέλκυση επενδύσεων και για την περαιτέρω βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας.
Τώρα, με  το κλείσιμο της ΕΡΤ που προκαλεί διάρρηξη συνοχής του κυβερνητικού συνασπισμού,  ο κ. Σαμαράς τη διακυβεύει.
Ο ίδιος και το κόμμα του κερδίζουν βέβαια πολιτικά οφέλη, καθώς φέρνουν τους κυβερνητικούς εταίρους  τους (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, από τις οποίες θα κριθεί όχι μόνον το μέλλον της συγκυβέρνησης , αλλά και η δική τους πολιτική επιβίωση.
Οπως έχουν τα πράγματα, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα υποχρεωθούννα αποδεχθούν την πολιτική επικυριαρχία και τις επιλογές Σαμαρά, ή να "τραβήξουν το χαλί" στη συγκυβέρνηση, προκαλώντας ενδεχομένως πρόωρες εκλογές. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα βρεθούν χαμένοι.
Παράλληλα όμως, τις επιπτώσεις  της κυβερνητικής αστάθειας και της πολιτικής αβεβαιότητας θα τις υποστεί η χώρα, στην πλέον κρίσιμη φάση της προσπάθειας  να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Ν.


Sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: