ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Στην κόψη των... εκλογών



Οι δηλώσεις Σαμαρά και Κουβέλη σε συνεργάτες τους και αυτές Βενιζέλου στο «Εθνος της Κυριακής» δείχνουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν βρει ακόμη τη χρυσή τομή... και όλα θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκαλεί το παρατεινόμενο αδιέξοδο στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.


Ο κ. Παπούλιας, την ώρα που εντείνονται ο συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επιλέγει να απευθυνθεί κυρίως προς τον πρωθυπουργό και να του ζητήσει δημόσια να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε λειτουργία.

Ειδικότερα, «πηγές» της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωναν επί λέξει: «Ο κ. Κ. Παπούλιας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία και αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο».

Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται στην «κόψη των εκλογών». Η ύστατη ευκαιρία για την αποφυγή της εκλογικής περιπέτειας θα είναι η σύσκεψη κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο γύρω από την ΕΡΤ αλλά και να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία συνολικά, προκειμένου η τρικομματική κυβέρνηση... να παραμείνει στη ζωή.

Εκρηκτικό κλίμα
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναζητήσουν λύση στο μείζον πρόβλημα, το οποίο -τυπικά- εστιάζεται κυρίως στην επαναλειτουργία ή μη της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν στο παρασκήνιο, δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, κάτι άλλωστε που πιστοποιείται και από τις τοποθετήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «μεταρρύθμιση-μήνυμα» την υπόθεση της ΕΡΤ και τονίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, δηλώνει ότι «δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται» και συμπληρώνει: «Κυβέρνηση με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα δεν μπορεί να λειτουργήσει». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ΕΡΤ τάσσεται υπέρ της αναδιοργάνωσης, αλλά με τον φορέα σε λειτουργία, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Θέλουμε την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα», σημειώνει ο κ. Κουβέλης. 

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις τους οι τρεις αρχηγοί αποφασίζουν τη Δευτέρα όχι μόνον για την ΕΡΤ πλέον, αλλά για τη συνέχιση ή μη της πορείας της τρικομματικής κυβέρνησης. Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, θα καταβληθούν προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης, με προτάσεις που θα αφορούν -σε πρώτη φάση- το σχήμα-γέφυρα μεταξύ της παλαιάς και της νέας ΕΡΤ.

Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε στους εταίρους του -μέσω του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη- ότι συζητά το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με ολιγόλεπτα δελτία ειδήσεων και με πρόγραμμα από παλαιότερες εκπομπές του καναλιού, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό ούτε από τον κ. Βενιζέλο ούτε από τον κ. Κουβέλη. Θα επανέλθει προτείνοντας να συμπυκνωθεί όσο είναι δυνατόν (ακόμη κι έναν μήνα) το διάστημα μέχρι τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ και θα προτείνει στην επιτροπή που θα διαχειριστεί το θέμα να μετάσχουν πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε αυτό που δηλώνει αμετακίνητος είναι στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ όπως ακριβώς ήταν πριν από το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την απόφαση για το «λουκέτο».

Ανασχηματισμός
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εάν φανεί ότι υπαναχωρούν τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο ο κ. Σαμαράς να κυβερνήσει και σημειώνουν ότι στο άμεσο μέλλον (βλ. Σεπτέμβριο) θα κληθεί να αποφασίσει για 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ακόμη, για το νέο φορολογικό κ.λπ.

Ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση για την άμεση προώθηση ενός ριζικού ανασχηματισμού και, όπως σημείωναν συνεργάτες του, ήταν από τους πρώτους που το είχαν θέσει, αλλά -τότε- ο κ. Κουβέλης ήταν αρνητικός. Θα σημειώσει, δε, ότι ήταν υπέρμαχος και της συμμετοχής με πολιτικά πρόσωπα και των δύο εταίρων του στο κυβερνητικό σχήμα. 

Θα προτείνει οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά το συνέδριο της ΝΔ στις 28 Ιουνίου, αλλά θα ζητήσει από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα . Τέλος, «ανοιχτός» είναι και για το θέμα της επικαιροποίησης της πολιτικής συμφωνίας των τριών, κάτι που ζητεί μετ' επιτάσεως ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Αυτό που θα επισημάνει ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη της Δευτέρας είναι ότι «κάποια στιγμή πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις» και πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει αδρανής, μετέχοντας σε ατέρμονες συζητήσεις για το μέλλον της χώρας.

Θα υπογραμμίσει ότι και για το θέμα της ΕΡΤ είχαν ξεπεραστεί προ πολλού τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί και θα υπενθυμίσει ότι τις αποφάσεις για τις απολύσεις τις έχουν προσυπογράψει και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τις εκλογές, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έτοιμη να ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης, αλλά δεν προτίθεται να γίνει όμηρος καταστάσεων που έπληξαν κατά το παρελθόν την Ελλάδα και την οδήγησαν στο επίκεντρο μιας πολύπλευρης κρίσης.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: