ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ φεύγει από την κυβέρνηση – Μένουν μαζί η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και ένας Θεός ξέρει με πόσους ανεξάρτητους βουλευτές...(O τελευταίος να κλείσει την πόρτα..)



- Μετά το διάγγελμα Σαμαρά και τη στάση Βενιζέλου αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές 
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή 
- Αδιευκρίνιστη η στάση της ΔΗΜΑΡ με σενάρια απόσυρσης των υπουργών της και ψήφο ανοχής 
- Δύο ανεξάρτητοι βουλευτές της Ν.Δ. βλέπουν γρήγορα να ανοίγει η πόρτα του κόμματος 
- Άμεσα προχωράει η κυβέρνηση σε ανασχηματισμό..



Η χώρα και η κυβέρνηση ταρακουνήθηκε συθέμελα με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά όπως έδειξαν οι καταιγιστικές εξελίξεις τη νύχτα της Πέμπτης, οι πρόωρες εκλογές αποφεύχθηκαν και η κυβέρνηση θα συνεχίσει, αλλά με έναν κυβερνητικό εταίρο μείον. 

Το απόγευμα της Πέμπτης όλα έδειχναν πως η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά το βράδυ όλα άλλαξαν με την ξαφνική αλλαγή στάσης από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που οδήγησε σε εμπλοκή και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. 

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διεκόπη απότομα και ο Φώτης Κουβέλης από τα γραφεία του κόμματός του, δήλωσε πως δεν υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος με τον Αντώνη Σαμαρά και έδωσε τη διάθεσή του να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά χωρίς να το πει ξεκάθαρα. 

Αυτό που διεφάνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά μένει να φανεί πώς θα γίνει αυτό και υπό ποιές συνθήκες. Πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν πως ενδεχομένως ο κ. Κουβέλης αποφασίσει την απόσυρση των υπουργών του από την κυβέρνηση και να παρέχει στην κυβέρνηση ψήφο ανοχής ενδεχομένως και κατά περιστάσεις. 

Μετά την θολή στάση από πλευράς ΔΗΜΑΡ, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο. Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα μουδιασμένο από την αμετακίνητη θέση του κ. Κουβέλη, αλλά ο κ. Βενιζέλος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μία υπεύθυνη στάση αποφάσισαν να παραμείνουν στην κυβέρνηση και κάλεσε τον κ. Κουβέλη να επανεξετάσει τη θέση του και τη στάση του για την παραμονή του στην κυβέρνηση. 

Τελευταίος για το θέμα μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πάει σε πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο με το ΠΑΣΟΚ. Αν και ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του άφησε σαφείς αιχμές για την ξαφνική αλλαγή στάσης από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως ελπίζει να αλλάξει κάτι από τη ΔΗΜΑΡ, έτσι ώστε η κυβέρνηση να παραμείνει τρικομματική και να συνεχίσει το έργο της. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την "τορπίλη" Κουβέλη στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός με τον πρωθυπουργό να καλεί όλους τους "γαλάζιους" υπουργούς, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής μιας και το Μαξίμου δεν αποκλείει ακόμα και τώρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. 

Το πλέον σίγουρο είναι πως μετά τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, όπου πέρα από τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα αποχωρήσουν, θα εξεταστεί και η ενεργή συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή και ενδεχομένως του ίδιου του κ. Βενιζέλου. 

Πάντως, εάν χαρακτηρίσει κάποιος δεδομένη την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, τότε η κυβέρνηση με τη συμμετοχή Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αποτελείται από 153 βουλευτές. Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθούν και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Σολδάτο και Μαρκόπουλο, οι οποίοι πλέον βλέπουν ορθάνοιχτη την πόρτα της Συγγρού. 

Σε αυτούς τους 155 βουλευτές θα πρέπει ίσως να προστεθεί και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε πως οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή και από αυτό συμπεραίνει κανείς πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ανάλογη στάση ενδεχομένως θα έχει και ο κ. Αηδόνης. 

Άλλα έλεγε πριν φύγει από εδώ!" 
Φωνές στη ΔΗΜΑΡ για την αλλαγή πλεύσης Κουβέλη!!!

Έτοιμη ακόμα και να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά, μετα τη "στροφή" Κουβέλη και την απόφαση για ρήξη. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το πρωί της Παρασκευής, αν και ήδη οι φωνές είναι πολύ δυνατές!"

Το τελεσίγραφο που έδωσε ο Φώτης Κουβέλης στον πρωθυπουργό προκάλεσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση να κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Μόνο που το ίδιο κάνει και η ΔΗΜΑΡ. 

Ο Φώτης Κουβέλης έκανε στροφή 180 μοιρών και ενώ το βράδυ της Τετάρτης μιλούσε μόνο για "δημόσια τηλεόραση" αποδεχόμενος τον ορισμό Σαμαρά για τη νέα ΕΡΤ, 24 ώρες μετά, αποφάσισε να φτάσει στη σύγκρουση. Να μιλήσει για την ΕΡΤ και να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Δεν είναι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς που μέσω του διαγγέλματός του αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, που αν και χθες είχε συμφωνήσει στο σχέδιο της κυβέρνησης, σήμερα ζήτησε να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Ο Φώτης Κουβέλης, με την αδιάλλακτη στάση του, έρχεται αντιμέτωπος και με το ίδιο του το κόμμα. 

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την Εκτελεστική Επιτροπή, το βράδυ της Πέμπτης, στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου ήταν επεισοδιακή. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ωρυόμενος, έλεγε μπροστά σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με άλλη απόφαση έφυγε για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και με άλλα είπε στο Μαξίμου», φέρεται να είπε ο κ. Ψαριανός, αποκαλύπτοντας πως βουλευτές και στελέχη του κόμματος είχαν εξουσιοδοτήσει τον κ. Κουβέλη να πει "ναι" στην πρόταση Σαμαρά για την ΕΡΤ.

«Εγώ αύριο δεν έρχομαι» έλεγε ο Γρ. Ψαριανός αναφερόμενος στη νέα κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής. Εκεί, αναμένεται να γίνει η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για να αποσυρθούν από την κυβέρνηση οι υπουργοί που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ. 

Υπήρξαν μάλιστα φήμες για παραίτηση του Αντώνη Ρουπακιώτη. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί και η πληροφορία πως το πρώι της Παρασκευής ο κ. Κουβέλης να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Όμως από τη ΔΗΜΑΡ τονίζουν σε όλους τους τόνους πως για την ώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, όταν συνεδριάζει ξανά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή. 

Η Κ.Ο. θα αποφασίσει επίσης αν η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο ανοχή ή όχι στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια πως ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: