Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013
μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος με αφορμή τις προτάσεις για ενιαία λίστα στις ψηφοφορίες των οργάνων και κατάργηση των Συνιστωσών.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Μανώλη Γλέζου από την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, καθώς αρκετοί εκτιμούσαν ότι συνιστά ένδειξη δυσαρέσκειας για την πρόταση κατάργησης των Συνιστωσών.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των κειμένων – Καταστατικό και Θέσεων και κυρίως του Κανονισμού Συνεδρίου.
Με τις ψηφοφορίες αυτές αναμένεται να κλείσουν τα κείμενα που θα δωθούν για διάλογο στις οργανώσεις βάσης το επόμενο διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο που θα γίνει 11-14 Ιουλίου στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ψηφοφορία για τον Κανονισμό του Συνεδρίου, καθώς σε αυτή θα κριθεί και αν θα περάσει η πρόταση του Προέδρου του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρα για ενιαία λίστα.
Στελέχη της πλειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο, δημιουργώνοντας νέους πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.
Με την τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας - Αντ. Νταβανέλλος, Αλ. Καλύβης, Βας. Πριμηκύρης - η πλευρά της μειοψηφίας, επί της ουσίας σήκωσε το γάντι που της πέταξε η ηγεσία του κόμματος για τις θέσεις που προέβαλε σχετικά με την επιβολή ενιαίας λίστας στις ψηφοφορίες, την διάλυση των Συνιστωσών και στην εκλογή του προέδρου.
Πίσω από τα διαδικαστικά, η Αριστερή Πλατφόρμα, με την πλευρά της οποίας συντάχθηκαν και δυνάμεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, έδειξε την έντονη ενόχλησή της για τους χειρισμούς προσωπικά του επικεφαλής του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για συνιστώσες και ενιαία λίστα μέσω συνέντευξης στο ραδιόφωνο (Κόκκινο) πριν τις καταθέσεις στα όργανα του κόμματος.
Σε μια ιδιαίτερα πολιτική, και «αρχηγικού τύπου» ομιλία, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου «δεν αγγίζει το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Οπως είπε, διαφωνεί με την άποψη ότι το πρόβλημα είναι πως το κόμμα «έχει κολλήσει στο 27%». «Το 27% δεν είναι καθόλου λίγο, με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» τόνισε. «Το πρόβλημα είναι η δυναμική. Απωλέσαμε την δυναμική μας στην κοινωνία».
Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την ηγετική ομάδα για εφησυχασμό λέγοντας: « Η ανάγκη είναι να ξαναστήσεις το συγκρουσιακό χαρακτήρα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει ξανά μπροστά στους αγώνες, δεν υπάρχει αγώνας χωρίς περιεχόμενο. Αυτό το συγκρουσιακό πνεύμα χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε ορμή, για να βγούμε από το black out».
Στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην πλευρά της ηγετικής ομάδας γιατί «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής». Και υπογραμμισε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό» ενώ υπερασπίστηκε τόσο το δικαίωμα των συνιστωσών να παραμείνουν, όσο και την δυνατότητα να κατεβαίνουν με ξεχωριστή λίστα κι όχι ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Νωρίτερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής του κόμματος στα νέα δεδομένα που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας «αν δεν αλλάξουμε τίποτα τότε γιατί να πάμε σε Συνέδριο;».
Οπως είπε «αυτή την στιγμή δίνουμε την εντύπωση του διφυούς κόμματος, του διφυούς φορέα κι από αυτή την κατάσταση πρέπει να βγούμε με συμφωνίες. Ούτε με επιβολή, ούτε όμως και με ομηρεία».
Ακόμη υπογράμμισε στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, πως αν έρθει πρώτο κόμμα «τι πρέπει να κάνουμε σύντροφοι; Να μην πάρουμε την εντολή; Κι αν την πάρουμε τι να την κάνουμε;».
eglimatikotita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου