ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Νέα απαίτηση για "σεισμόσημο" σε όλα τα ακίνητα από την Τρόικα


08:23

  • 0
     
akinita.JPG

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σε όλη την επικράτεια αναμένεται να προκαλέσει η νέα απαίτηση της Τρόικα, για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές).
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το «Έθνος της Κυριακής», η σύσταση της Τρόικα να επιβληθεί «σεισμόσημο» σε όλα τα ακίνητα, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι οχλήσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα ξεκίνησαν την περασμένη Άνοιξη, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προβάλλουν το επιχείρημα, ότι κάθε χρόνο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων, ύστερα από φυσικές καταστροφές.
Η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων, με ένα σχέδιο που αφορά στη δημιουργία Ταμείου, που θα ασφαλίσει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια (που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου) να έχει προετοιμαστεί ήδη.
Σημειώνεται, πως σήμερα, μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση.
Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων, για αστική ευθύνη.
Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτου, είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει τους παθόντες στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος, όπως είναι ο σεισμός ή η πυρκαγιά, όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες.
Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού της Αθήνας, το 1999, οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ
Το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης που διέρχεται η χώρα μας, θεωρείται αδύνατον, αν χρειαστεί, να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: