ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014 Guardian: Περισσότερο από την Τρόικα, η κυβέρνηση φοβάται τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων


Guardian: Περισσότερο από την Τρόικα, η κυβέρνηση φοβάται τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων
Το πλαίσιο είναι τούτο: η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει τα αριθμητικά δεδομένα για να κρατήσει το χρέος σε λογικά επίπεδα, οι επικεφαλής της Τρόικα έρχονται στην Αθήνα και η κυβέρνηση βλέπει αρκετές δικαστικές αποφάσεις να δυναμιτίζουν τις προσπάθειές της.
 Μέσα σε μια πρόταση το άρθρο του Guardian σκιαγραφεί την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές, καθώς στην εξίσωση έχει μπει και ο παράγοντας Δικαιοσύνη.

 Μάλιστα, σημειώνει ότι και χρονικά η Τρόικα έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή λόγω των εξελίξεων στη ΔΕΗ. Ο συνασπισμός προχώρησε σε ένα... δρακόντειο μέτρο (όπως σημειώνει το άρθρο) για να επαναφέρει τους εργαζόμενους στις εργασίες τους.
 Οι δανειστές φοβούνται πως αυτή η αναταραχή δεν θα είναι μόνη, παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποσχεθεί ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τους μισθούς και τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Τυχόν αλλαγή των δεδομένων, σημειώνουν οι δανειστές, θα εκτρέψει το χρηματοδοτικό κενό.
 Ωστόσο, τη στιγμή που εγκρίθηκε η δόση προς την Ελλάδα, γράφει ο Guardian, έρχονται κάποιες δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στις περικοπές μισθών και κρίνουν το μέτρο ως αντισυνταγματικό.
 Το άρθρο θυμίζει τις δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους -χαρακτηριστικό παράδειγμα- και σημειώνει πως τέτοιου είδους ανατροπές θα κοστίσουν ακριβά στην κυβέρνηση, αλλά και στα κρατικά ταμεία. Και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα. Την ίδια στιγμή το κύμα αντιπολίτευσης (από δεξιά και αριστερά) και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών (λόγω της Προεδρικής εκλογής) εμφανίζονται στον ορίζοντα.
 Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τώρα το τιτάνιο έργο να πείσει τον μεγάλο σκεπτικισμό των πιστωτών δηλώνοντας πως μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα.
Όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου στη βρετανική εφημερίδα: «Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το χρέος δεν θα είναι κοντά στα 12 δισ.». Τούτο, όμως, θα φανεί από τις συζητήσεις που θα έχουν με τους επικεφαλής της Τρόικα.

 Ο κίνδυνος, ωστόσο υπάρχει και όπως σημειώνει η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της: «είναι τρελό τα δικαστήρια να δίνουν εντολές στην κυβέρνηση». Οι αναλυτές φοβούνται πως παρόμοιες αλλαγές στο στάτους των μισθών, θα βαθύνει το οικονομικό κενό και θα δώσει το έναυσμα και για άλλα αιτήματα από την πλευρά των εργαζομένων.
 Ο καθηγητής στο London School of Economics και επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, Κέβιν Φέδερστοουν σημειώνει, «η Ελλάδα έχει ανακτήσει τηγν πιστοληπτικής της ικανότητα, επομένως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τίθεται αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους ερωτήματα. Αυτό που χρειάζεται ηξ κυβέρνηση είναι μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το ζήτημα του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: