ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ξαφνικός θάνατος στα Ταμεία



«Ξαφνικό θάνατο» ετοιμάζουν οι δανειστές για τα ασφαλιστικά ταμεία, με ορατό το ενδεχόμενο περικοπής των κύριων συντάξεων, καθώς στο σχέδιο ενοποίησης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο θα συμπεριλάβει όλα τα υπόλοιπα, δημιουργώντας τρεις φορείς, έναν για μισθωτούς, έναν για αγρότες και έναν για ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση των εσόδων των Ταμείων (που προκύπτει τόσο από την πολύ υψηλή ανεργία όσο και από τις διαρκείς περικοπές στους μισθούς) δημιουργεί συνθήκες «ασφυξίας», και αναμένεται να δεχτούν τη «χαριστική βολή» από την 1η/1/2015, όταν και θα καταργηθούν μια σειρά κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων). Επίσης, το υπουργείο Εργασίας έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που επίσης θα μειώσει κι άλλο τα έσοδα των Ταμείων και θα φέρει πιο κοντά πιθανές νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Για την κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, με τη συμμετοχή του γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη και των διοικητών των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ). Η τρόικα ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, και για τον λόγο αυτόν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σήμερα, στις 3 μ.μ., ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ζήτημα με την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα την τρόικα, καθώς κατά τη χθεσινή σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Εναν χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης της «νέας αρχής», τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η πλευρά του υπουργείου Εργασίας όσο και οι διοικητές των Ταμείων, με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης των δόσεων έως 100. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες δύο ρυθμίσεις, της «νέας αρχής» που περιλαμβάνει 36 δόσεις (ο αριθμός τους μειώνεται κατά μία, κάθε μήνα) και η «πάγια ρύθμιση», που περιλαμβάνει 12 δόσεις.
Επίσης, έχει ζητηθεί στην τρόικα να αλλάξουν οι όροι που διέπουν τη ρύθμιση, καθώς, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «δεν είναι δυνατόν να κοιτάζουμε ψυχρά τους αριθμούς, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε και τους ανθρώπους». Κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με τη βελτίωση των διατάξεων που ισχύουν, αλλά οι εμπλεκόμενοι φορείς αντάλλαξαν απόψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουν στο εξής οι ρυθμίσεις, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων.

Παρέμβαση για το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για ζήτημα το οποίο έχει «κλείσει με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και ήδη εφαρμόζονται». Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στη γενναία αύξηση των δόσεων για να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία.

Ειδικά μισθολόγια: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο


Αναβάλλεται για το Σεπτέμβριο -αντί για τον Ιούλιο, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση- η προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για την αποζημίωση και την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών και όλων όσοι δικαιώθηκαν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας· αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές τόσο οι μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές - συντάξεις των στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ. όσο και οι ρυθμίσεις με τις οποίες επιβλήθηκε φόρος εισοδήματος στα επιδόματα βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και στο επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που χορηγείται στους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από την τρόικα να πάρει πίσω τις εξαγγελίες της περί άμεσης αποκατάστασης των αποδοχών των στρατιωτικών. Οπως επισήμανε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, το θέμα των αποφάσεων του ΣτΕ θα αντιμετωπιστεί συνολικά και σε συνεργασία με την τρόικα στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον Προϋπολογισμό του 2015 οι οποίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σύντομα, εντός των ημερών, θα ανακοινώνονταν οι ρυθμίσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς. Είχαν δε προαναγγείλει ότι επίκειται άμεση συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, δηλαδή αποκατάσταση των αποδοχών τους, έστω και μερική, με τη χορήγηση αυξήσεων!

Στ. Κράλογλο
υ

Δεν υπάρχουν σχόλια: