Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ.
Και αυτό γιατί αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο η εισπραξιμότητα του φόρου να κινηθεί πολύ χαμηλότερα από το 70%, που εξασφαλίζει το ποσό των 2,67 δισ. Και το δυσμενές σενάριο μιλάει ακόμη και για υποχρέωση του κράτους να βρεθεί στη θέση να επιστρέψει σε φορολογούμενους κομμάτι του ΕΝΦΙΑ που έχει καταβληθεί εφόσον τελεσφορήσει η προσφυγή ιδιοκτητών στις δικαστικές αρχές.
Η συγκεκριμένη προσφυγή αφορά τη...
διαφορά του φόρου ανάμεσα στο ποσό που προκύπτει μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών με βάση τις οποίες έχει υπολογιστεί ο φόρος την τελευταία διετία.
διαφορά του φόρου ανάμεσα στο ποσό που προκύπτει μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών με βάση τις οποίες έχει υπολογιστεί ο φόρος την τελευταία διετία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση αν και είχε την υποχρέωση να προβεί σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος Μαϊου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΣτΕ, η πρώην αναπληρωτής υπουργός μίλαγε για δικαιότερο και αναλογικότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά από το 2016…
Ο αντικαταστάτης της, κ. Αλεξιάδης επανέλαβε τα περί δικαιοσύνης και αναλογικότητας θεωρώντας δεδομένο τον οικονομικό στόχο των 2,67 δισ. (3,2 δισ. x 70% εισπραξιμότητα). Μιλησε ακόμη για εσωτερικές αλλαγές προετοιμάζοντας για μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο στον συμπληρωματικό, γεγονός που θα επιβαρύνει κυρίως την αστική περιουσία και βασικά τη μεσαία τάξη.
Μιλώντας σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό πρόσθεσε ότι «ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς», ενώ τόνισε ότι «οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν, μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016».
ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ…
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται:
- Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ή στα 200.000 και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
- Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά. Με δεδομένο ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι, ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις σε δύο πεδία.
Αφενός στη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ και αφετέρου στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Σε ότι αφορά το πρώτο οι ιδιοκτήτες τηρούν στάση αναμονής, για το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποφασίσει την επιστροφή φόρου από εκείνο που έχουν ήδη πληρώσει την τελευταία διετία και ακόμη, όπως πολλοί δικηγόροι συμβουλεύουν τους πελάτες τους, τα δάνεια που έχουν κοκκινήσει στηρίζονται σε αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικοτητα και είναι επί της ουσίας «μαχητές» στην αίθουσα του δικαστηρίου.
"ered"
sibilla-gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου