ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥN ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ! ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΙΙΤΗ ΙΕΡΩΜΕΝΟΥ… (ΒΙΝΤΕΟ)


Δημοσιεύθηκε: 04/01/2016 21:50
war-for-oil

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, υπό τη σκιά της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά τα κέρδη τους περιορίζονται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η τιμή του αργού αυξήθηκε πάνω από 3% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, καθώς η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός αντικαθεστωτικού κληρικού πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις και προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Καζάνι που βράζει είναι ο μουσουλμανικός κόσμος μετά την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr. Στο θεοκρατούμενο Ιράν όπου κυριαρχούν οι σιίτες, ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , δήλωσε την Κυριακή ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία κυβερνάται από μια σουνιτική μοναρχία, θα αντιμετωπίσει τη θεία εκδίκηση για τη δολοφονία του κληρικού, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με 46 άντρες. Ο Sheikh Nimr ζητούσε περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους σιίτες στη Σαουδική Αραβία και τις γύρω χώρες ενώ η Σαουδική Αραβία τον είχε κατηγορήσει για υποκίνησης βίας εναντίον του κράτους.
ss
Η ένταση έχει ως αποτέλεσμα να κινούνται πιο ψηλά και οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη διαπραγμάτευση της νέας χρονιάς, καθώς Σαουδική Αραβία και Ιράν είναι δύο σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Η σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών έρχεται την ώρα που το Ιράν ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του, μετά την αναμενόμενη άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η εκτέλεση προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Τη νύχτα της Κυριακής δύο σουνιτικά τεμένη στο κεντρικό Ιράκ έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων. Ανδρες με στρατιωτικές στολές ενεργοποίησαν δύο βόμβες σε τεμένη της περιοχής Χίλα, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Επίσης ένας μουεζίνης σκοτώθηκε από ενόπλους κοντά στο σπίτι του στην Ισκανταρίγια.
Επίσης χθες Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας με αποτέλεσμα το Ριάντ να αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό από το Ιράν και να δώσει εντολή στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.
Η Σαουδική Αραβία επιζητεί να επιδεινώσει «τις εντάσεις και τις συγκρούσεις» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη. Το Ριάντ χρησιμοποίησε την επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει την ένταση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στην προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών.
Αναλυτές εκτιμούν πως η ένταση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο: Σαουδική Αραβία και Ιράν βρίσκονταν ήδη σε αντίπαλα στρατόπεδα όσον αφορά στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ, της Υεμένης, του Μπαχρέιν και του Λιβάνου. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραστη μεταξύ των δύο πιο ισχυρών χωρών του Περσικού Κόλπου, την Σουνιτική Σαουδική Αραβία και το Σιιτικό Ιράν» επισημαίνει η διεθνής κοινότητα.
Πρόκειται για δύο πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, που έχουν αυτοανακηρυχθεί η κάθε μια «προστάτης» των δύο κατευθύνσεων του Ισλάμ και ο «πόλεμος» μεταξύ τους έχει να κάνει με γεωπολιτικά οφέλη, οικονομικά οφέλη και θρησκευτική επιρροή, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Ο κληρικός ο οποίος με την εκτέλεσή του από το καθεστώς των Σαούντ έχει φέρει με τον πιο δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την αντιπαλότητα μεταξύ σιιτών και σουνιτών, υπήρξε μία από τις πιο προβεβλημένες αντικαθεστωτικές προσωπικότητες της Σαουδικής Αραβίας των τελευταίων 15 ετών.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χασάν Νασράλα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κάνει έκκληση στους Χριστιανούς να πολεμήσουν στο πλάι των σιιτών εναντίον των εξτρεμιστών σουνιτών.
Στο επόμενο θα δείτε χριστιανή Λιβανέζα τραγουδίστρια να αφιερώνει τραγουδι στην Χεζμπολάχ. Είναι εμφανές ότι σιίτες αλαουϊτες (σιιτική αίρεση με χριστιανικές δοξασίες, πιστεύουν στον Τριαδικο Θεό) και χριστιανοί έχουν ανεκτικότητα, μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: