ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σε ένα μήνα οι άδειες για έρευνες για πετρέλαιο σε Ιωάννινα - Πάτρα - Κατάκολο



Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός ώστε να πάρουν άδεια ερευνών οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ο διαγωνισμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πολύ αρχές Ιουλίου και αμέσως μετά, ως το τέλος του έτους, θα μπουν τα....
πρώτα δοκιμαστικά τρυπάνια για τον εντοπισμό πετρελαίου
Και στις τρεις περιοχές έχουν γίνει στο παρελθόν έρευνες. Στον Πατραϊκό κόλπο το κοίτασμα υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια βαρέλια, είναι αντίστοιχο του Πρίνου δηλαδή. Η αμερικανική Triton είχε ξεκινήσει γεώτρηση, αλλά δεν ολοκλήρωσε το έργο.

Ως 80 εκατομμύρια υπολογίζεται το κοίτασμα στα βόρεια των Ιωαννίνων κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το κοίτασμα βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.
Το κοίτασμα του Κατακόλου έχει εντοπιστεί ήδη από το 1982, ωστόσο τότε κρίθηκε ασύμφορη η εξόρυξή του.

Πλέον η υπόθεση έχει μπει στην τελική ευθεία. Μέσα σε ένα μήνα οι άδειες θα π[ρέπει να δοθούν ενώ ως τα τέλη του έτους πρέπει να έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” ανά περιοχή υπάρχουν από δύο κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορά:

Για τα Ιωάννινα:

Energean Oil (η ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας επένδυσε το fund Τhird Point) - Petra Petroleum (Kαναδάς) και Shlumberger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων, με έδρα τις ΗΠΑ.
Chariot Oil &Gas, εδρεύει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης και ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.

Για το Κατάκολο:

Energean Oil-Trajan Oil (Βρετανία)-Shlumberger.
Grekoil Energy Ventures (Κύπρος).

για τον Πατραϊκό Κόλπο:

ΕΛΠΕ- Εdison (Ιταλία) - Melrose (βρετανική εταιρία που εξαγοράστηκε το καλοκαίρι του 2012 από την ιρλανδική Petroceltic)
Energean Oil- Trajan Oil- Schlumberger.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: