ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Φωτογραφία σοκ από το Μπανγκλαντές: Η τελευταία αγκαλιά πριν τον θάνατο




Πρόκειται για μια συγκλονιστική φωτογραφία από την Ντάκα του Μπανγκλαντές μετά την κατάρρευση 9όροφου κτιρίου. Η φωτογράφος Shahidul Alam, φωτογράφησε ένα ζευγάρι μέσα στα ερείπια του κτιρίου. Οι δυο τους, έμειναν αγκαλιασμένοι, μαζί, μέχρι την τελευταία τους πνοή.


Ο απολογισμός του χειρότερου βιομηχανικού δυστυχήματος στην ιστορία του Μπανγκλαντές ξεπέρασε τους 900 νεκρούς. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν κι άλλα πτώματα στα ερείπια του εννιαώροφου κτιρίου με βιοτεχνίες ενδυμάτων στα περίχωρα της Ντάκα.

"Ο απολογισμός είναι 912 νεκροί", δήλωσε ο υπολοχαγός Σαντίκ Ουαλίντ, εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου και συντονισμού των επιχειρήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν άλλα εκατό πτώματα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη από πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιοτεχνία ενδυμάτων στον τρίτο όροφο κτιρίου στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.

Τα θύματα πέθαναν από ασφυξία, όταν παγιδεύτηκαν στις σκάλες του κτιρίου και εισέπνευσαν "τοξικό καπνό από τα ακρυλικά ρούχα που καίγονταν", διευκρίνισε ο Μαχμπουμπούρ Ραχμάν, επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η τραγωδία που έπληξε τη χώρα έχει φέρει το Μπανγκλαντές στις πρώτες σελίδες των ανά τον κόσμο εφημερίδων και η φωτογραφία της ακτιβίστριας Shahidul Alam, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας πολλά συναισθήματα και πόνο.

Η ίδια παρατηρεί ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δούλευαν κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί. Την ίδια στιγμή, καλεί τη Δύση να ευαισθητοποιηθεί και να ακούσει τα προβλήματα της χώρας.

Η ίδια η φωτογράφος μίλησε για την φωτογραφία της στο περιοδικό TIME

"Με ρώτησαν πολλοί για την φωτογραφία αυτή. Προσπάθησα να μάθω γι' αυτούς αλλά δεν τα κατάφερα. Δεν ξέρω ούτε ποιοι είναι, ούτε τι σχέση είχαν.

Τους "ανακάλυψα" στο τέλος της ημέρας. Ήμουν όλη μέρα στα ερείπια και έβλεπα τους διασώστες αλλά και πολίτες να βγάζουν τραυματισμένους εργάτες από τα συντρίμμια. Θυμάμαι ακόμα τα τρομαγμένα μάτια των συγγενών. Ήμουν εξαντλημένη, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

Ξαφνικά, ανακάλυψα το ζευγάρι αυτό, αγκαλιασμένο στα ερείπια. Το αίμα από τα μάτια του άνδρα έτρεχε σαν δάκρυ.

Όταν τους είδα δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τους αισθάνθηκα σαν δικούς μου ανθρώπους. Τους έβλεπα τις τελευταίες τους στιγμές να κάθονται έτσι αγκαλιασμένοι, προσπαθώντας ό ένας να σώσει τον άλλο.

Κάθε φορά που κοιτάζω αυτή την φωτογραφία, αισθάνομαι άβολα. Με έχει στοιχειώσει. Είναι σαν να μου λένε. "Δεν είμαστε ακόμα δυο πτώματα. Δεν είμαστε φτηνά εργατικά χέρια και φτηνές ζωές. Είμαστε άνθρωποι σαν κι εσάς. Η ζωή μας είναι πολύτιμη και τα όνειρά μας το ίδιο".

Η αγριότητα και η εκμετάλλευση θα συνεχιστεί. Γι' αυτό και θέλω η φωτογραφία αυτή να κάνει τον γύρο του κόσμου".

Φωτογράφος: Shahidul Alam

Δεν υπάρχουν σχόλια: