ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ-Πολεμικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ στην Αθήνα





Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ


Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) ανακοινώθηκε ότι στις 9 και 10 Μαΐου 2013 θα διεξαχθεί στην Αθήνα η σύνοδος των αρχηγών των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων, με την επωνυμία «CHIEFS OF EUROPEAN NAVIES – CHENS 13», μία εξέλιξη που έχει άμεση σχέση με την κατάσταση που αναμένεται να εξελιχθεί στην Συρία, τον Λίβανο και γενικά στην Α.Μεσόγειο τους επόμενους μήνες.


Κεντρικό θέμα της Συνόδου οι επιχειρήσεις στην Συρία, καθώς το ΝΑΤΟ αναμένεται να δημιουργήσει μια τεράστια θαλάσσια γέφυρα μεταφοράς των 150.000 δυτικών που βρίσκονται στον Λίβανο σε περίπτωση που υπάρξει επέμβαση των δυτικών στην Συρία, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει στην δίνη του πολέμου και τον Λίβανο.
Την προεδρία της συνόδου CHENS 13 έχει αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (τα πρώτα δείγματα από την διοίκηση του νέου Α/ΓΕΝ είναι εξαιρετικά και φαίνεται ότι το Ναυτικό διατηρεί ανεξάντλητες δεξαμενές ικανών αξιωματικών) και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι πρακτικές για τη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, οι απαιτήσεις – διαδικασίες που αφορούν στην ανάληψη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και ο τρόπος προβολής των δυνατοτήτων των Ευρωπαϊκών Ναυτικών στα ευρωπαϊκά / διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και στην κοινή γνώμη.
Πρακτικά θα επεξεργαστούν όλο το πλαίσιο εμπλοκής των ναυτικών ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Συρία και τον Λίβανο, από το επιχειρησιακό μέρος μέχρι το επικοινωνιακό
Στη σύνοδο θα λάβουν μέρος 26 αρχηγοί Πολεμικών Ναυτικών χωρών της Ευρώπης, καθώς και 4 παρατηρητές από Διεθνείς Οργανισμούς.
Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε περίπτωση επιχειρήσεων στην Συρία και τον Λίβανο θα είναι άμεση και ουσιαστική. Ήδη έχουν προεπιλεγεί τα πλοία που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και ο ρόλος τους. Θα σταλούν τουλάχιστον δύο φρεγάτες (η μία θα περιπολεί μεταξύ Κύπρου-Ρόδου) και αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ EMP-145, τα οποία θα χρησιμοποιούν την βάση “Α.Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ πιθανότατα θα επιχειρούν και μαχητικά F-16 από την ίδια βάση
Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και ελληνικά αποβατικά σκάφη στην εκκένωση του Λιβάνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: