ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Financial Times: «Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος»



Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013



Financial Times: «Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος»

​Την ώρα που το ΔΝΤ δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι Financial Times περιγράφουν το μέλλον της Ελλάδας με μια λέξη... : ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! 
Σε άρθρο που τιτλοφορείται“Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος”, οι FT εκτιμούν πως η λιτότητα δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση αντιθέτως το "καταστροφικό" κοινωνικό κόστος των προγραμμάτων και οι συνέπειες τους θα είναι ορατές στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «η  ευρωζώνη θα μπορούσε να δεχθεί μεγαλύτερα και νωρίτερα κουρέματα ιδιωτικού τομέα. Και οι επιλογές της Αθήνας δημιούργησαν περισσότερο πόνο από ό, τι ήταν αναγκαίο».
«Η ταλαιπωρία των αθώων Ελλήνων δεν οφείλεται μόνο στην ανάγκη άμεσων οικονομικών περικοπών αλλά και στην επιλογή για να προστατευθούν τα προνόμια κάποιων και έτσι μετακινήθηκε το κύριο βάρος του φόρτου στους ώμους των πιο αδυνάτων» γράφουν οι FT, κάνοντας λόγο για «οικονομικό πανικό» και «λανθασμένες κινήσεις» από την πλευρά του ΔΝΤ.
«Μετά από λιτότητα πέντε ετών και πέντε πακέτα διάσωσης κι ενώ η κρίση δημοσίου χρέους συνεχίζεται στην Ευρώπη, δίνεται ελάχιστη προσοχή στη χώρα όπου ο οικονομικός πανικός άρχισε. Έχοντας δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους γείτονές της, η Ελλάδα, δε θεωρείται πλέον απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης και αγωνίζεται στη μιζέρια της έξω από το δημόσιο προσκήνιο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δείχνει αχτίδες καλών ειδήσεων παρά τις δυσκολίες και τις λανθασμένες εκκινήσεις» γράφουν χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο αφού αναλύονται οι στόχοι που κατάφερε να πετύχει η Ελλάδα, επισημαίνεται πως το κόστος  αυτών επιτυχιών ήταν "καταστροφικό" και  οι επιπτώσεις του θα ξεδιπλωθούν σύμφωνα με τους FT τα επόμενα χρόνια!
«Το πρόγραμμα πέτυχε ορισμένους από τους στόχους του: το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 10% στο ΑΕΠ αύξηση συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες προσαρμογές εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί . Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει κλείσει τα δύο τρίτα του χάσματος ανταγωνιστικότητας που άνοιξε μετά την ένταξή της στο ευρώ. Οι τράπεζες επιτέλους προχωρούν στην ανακεφαλαιοποίηση και έτσι μπορεί να τελειώσει η πιστωτική κρίση.
Ωστόσο, το κόστος των παραπάνω επιτυχιών ήταν καταστροφικόΤο ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 20%. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί λόγω των περικοπών σε μισθούς - και ως εκ τούτου του βιοτικού επιπέδου - και όχι λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας. Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι επιπτώσεις τους θα ξεδιπλωθούν για τα επόμενα χρόνια»
«Αν υπάρχει μια θετική πλευρά, είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αλλά χωρίς ένα βαθύτερο πολιτικό μετασχηματισμό οι ευκαιρίες θα παραμείνουν κλειδωμένες .Η ευρωζώνη και οι απλοί Έλληνες έχουν κοινό συμφέρον να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση» καταλήγει το άρθρο των FT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: