ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014 Πρωθυπουργός Αλβανίας: Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας μας


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μίλησε για τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία, τις τουρκικές επενδύσεις στη χώρα, τη Διάσκεψη του Βερολίνου και το ρόλο της Αλβανίας στα Βαλκάνια.
Ο Ράμα παρουσίασε, επίσης, τις απόψεις του, για τις σχέσεις Αλβανίας –Σερβίας και τους λόγους για το κλείσιμο της πρεσβείας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και την αξιολόγηση των δημοσιεύσεων του τουρκικού πρακτορείου στην αλβανική γλώσσα. Παρουσιάζουμε ορισμένα ουσιώδη στοιχεία της συνέντευξης.
 
Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη στρατηγική δύναμη στη χώρα μας
Ο Ράμα, αναφερόμενος στις σχέσεις Αλβανίας- Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι οι καλύτερες  που υπήρξαν ποτέ.
«Η αλβανική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στην γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής, την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και έχουμε συνεργασθεί στενά με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και χωρίς καμία αμφιβολία θεωρούμε την Τουρκία ως δύναμη με ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή μας και το ότι είμαστε οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αυτό καθιστά τη συνεργασία μας ακόμη πιο σταθερή και έντονη.
Ιδιαίτερο βάρος, δίνεται στη φιλία και την προθυμία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Τα στοιχεία αυτά συγκεκριμενοποιούνται  με τα αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας, ιδίως στον κλάδο των τουρκικών επενδύσεων στην Αλβανία.
Αναμφίβολα οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι παρούσες. Ωστόσο, θέλουμε αυτή η παρουσία να γίνει πιο αισθητή στο αλβανικό έδαφος, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην απόφαση να κλείσει την πρεσβεία της Αλβανίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι αυτή είναι ευκαιριακή και έγινε  λόγω της αναδιάταξης των αλβανικών δαπανών, χωρίς να υπάρξει άλλη αιτία.
Διευκρίνισε ότι το νέο τζαμί στα Τίρανα που χρηματοδοτείται από την Τουρκία θα ξεκινήσει, η κατασκευή του, πιθανόν πριν από το τέλος του τρέχοντος χρόνου.
 
Σχέσεις Αλβανίας Σερβίας
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αναφερόμενος στις σχέσεις  της χώρας του με τη Σερβία, δήλωσε ότι ανοίγεται μια νέα προοπτική στα Βαλκάνια, δημιουργείται μια νέα εποχή, που θα είναι καλύτερη για όλους τους λαούς της περιοχής.
«Κοιτάζουμε εμπρός και αφήνουμε στο παρελθόν, όλα όσα μας εμπόδισαν να πάμε μπροστά και προκάλεσαν πολλές συγκρούσεις και έφεραν αιματοχυσίες. Θα πρέπει από τώρα και στο εξής να γράψουμε όλοι μαζί μια ιστορία ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας», είπε, σύμφωνα με την αλβανική Shekulli.
 
--
               
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: