ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ποροσένκο και πράσινα άλογα… Δεν παίζεται ο Πούτιν… Πάει το παιχνίδι εκεί που ακριβώς επιθυμεί…




Ποροσένκο και πράσινα άλογα… Δεν παίζεται ο Πούτιν… Πάει το παιχνίδι εκεί που ακριβώς επιθυμεί…
Σε συμφωνία επανάληψης του διαλόγου με το Κίεβο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στον τομέα της ενέργειας, και ιδιαίτερα στον θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου κατέληξαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις πολύωρες τριμερείς συνομιλίες στο Μινσκ.

«Τόσο εμείς όσο και ο πρόεδρος Ποροσένκο πιστεύουμε πως 
είναι σημαντικό και απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος για θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα δε, για τα προβλήματα που αφορούν τη μεταφορά του φυσικού αερίου» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών του Μινσκ.

«Προς το παρόν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο» τόνισε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως η τριμερής Ομάδα Εργασίας (Ουκρανία- Ρωσία- Ε.Ε.) θα πρέπει να εντείνει τις επαφές το συντομότερο δυνατόν και η Μόσχα είναι «έτοιμη να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια».

Η τριμερής Ομάδα Εργασίας, με εκπροσώπους από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επαναλάβει τις επαφές στις 12 Σεπτεμβρίου. «Είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις ανησυχίες μας για τις συνέπειες της εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης του Κιέβου με την Ε.Ε. στις οικονομίες των χωρών της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν) . Μέχρι τη συνάντηση της 12ης Σεπτεμβρίου θα εργαστούμε εντατικά για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα εξαλείψουν κάθε ανησυχία στις χώρες της Τελωνειακής Ενωσης» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη ρωσική οικονομία η εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. από το Κίεβο. Η εισαγωγή των ευρωπαϊκών τεχνικών προτύπων και των υγειονομικών κανόνων στο Κίεβο στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να εξάγει μια σειρά από προϊόντα της (όπως στον τομέα τη τεχνολογίας και της μηχανικής) στην Ουκρανία, ενώ αντίστοιχα τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, για παράδειγμα, δε θα μπορούν να εισαχθούν στη Ρωσία, λόγω διαφορετικών τεχνικών προδιαγραφών και υγειονομικών προτύπων.

«Σε γενικές γραμμές προκύπτουν δεκάδες προβλήματα και οι εταίροι μας δεν συμφωνούν με όλα τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις μας, παρ΄όλα αυτά συμφωνούμε όλοι στη συνέχιση του διαλόγου και την προσπάθεια εξεύρεσης έστω και επιμέρους λύσεων» επεσήμανε ο πρόεδρος Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο πως η Ρωσία διατηρεί κάθε δικαίωμα να λάβει μέτρα προστασίας των συμφερόντων και της οικονομίας της, στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση:

«Κάθε χώρα που συμμετέχει στη διαδικασία προασπίζει κατ΄αρχήν τα δικά της συμφέροντα και διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει κατά βούληση, μέσα στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων. Θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό τις αποφάσεις και τις επιλογές των Ουκρανών και των Ευρωπαίων εταίρων μας, και ελπίζουμε στον ίδιο σεβασμό απέναντι στις επιλογές μας για την προστασία των αγορών μας» κατέληξε ο Πούτιν.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: