Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014
Τη δραστηριοποίηση πολλών γειτονικών ρηγμάτων που διεγέρθηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό 6.9 Ρίχτερ στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου, προανήγγειλε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης στο radio1d.gr.
Όπως χαρακτηριστικά είπε "πολλοί υποθαλάσσιοι μετασεισμοί 6.5-7.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να συμβούν στην περιοχή από τον κόλπο του Σάρος στην Τουρκία μέχρι και τη νότια θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. Ευτυχώς η μεγάλη αυτή σεισμική ενέργεια εκλύεται υποθαλάσσια".
Ο πολύ ισχυρός σεισμός -όπως τον χαρακτήρισαν οι επιστήμονες- ενεργοποιεί μια ζώνη ρηγμάτων 40-45 χιλιομέτρων στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου και σύμφωνα με τα δεδομένα των επιστημόνων δεν αποκλείεται ο επόμενος σεισμός να προκληθεί στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της Σαμοθράκης.
Η ζώνη ρηγμάτων της Ανατολίας στην οποία ανήκει και η τάφρος του Βορείου Αιγαίου είναι μια πολύ καλά μελετημένη περιοχή κι ευτυχώς η σεισμική ενέργεια που εκλύεται από εκεί μπορεί να είναι μεγάλη αλλά η έκλυσή της γίνεται υποθαλάσσια. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ έχει καταγράψει όλα τα ενεργά ρήγματα στην Ελλάδα σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων , η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ οποιονδήποτε. Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος share , ενώ υπήρξε συνεργασία με το αντίστοιχο ινστιτούτο της Ρώμης.
Παρόλο που ούτε ο ΟΑΣΠ, ούτε το Κράτος στήριξε αυτή την προσπάθεια, μέσω του ΙΓΜΕ το πρόγραμμα καταγραφής όλων των σεισμικών δεδομένων για τη χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου