ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αγνοείται η τύχη του Μητροπολίτη Χαλεπίου – Δηλώσεις Αβραμόπουλου για την απαγωγή, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ



Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετέχει στις εργασίες της Συνόδου, επισήμανε ότι: «Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι.
Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας».


Περισσότερες από 12 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που άγνωστοι απήγαγαν τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλο, την ώρα που βρίσκονταν καθ’ οδόν από την Αντιόχεια στη Συρία. Τον Μητροπολίτη Χαλεπίου είχε παραλάβει ο Συρο-Ιακωβίτης Μητροπολίτης Ιωάννης Αβραάμ, ο οποίος είναι γνωστός για την δράση του κατά του καθεστώτος στην Συρία.

Το Reuters μετέδωσε οι δύο ιεράρχες απήχθησαν από ένοπλους αντάρτες στη διαδρομή προς το Χαλέπι, όπου κατευθύνονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής. Άγνωστη παραμένει η τύχη του οδηγού και του διάκνου του Μητροπολίτη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως είναι νεκροί. Οι απαγωγείς δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με το Πατριαρχείο. Όπως είπε στο dogma.gr στενός συνεργάτης του Συρο-Ιακωβίτη Μητροπολίτη, αυτό που τους τρομάζει είναι πως δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους απαγωγείς, δεν έχουν ζητηθεί λύτρα ή άλλες απαιτήσεις.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει την πληροφορία που μετέδωσε το dogma.grσχετικά με την πιθανότητα κράτησης των δύο Επισκόπων σε χωριό της επαρχίας Ιντεπ στην τουρκο – συριακή μεθόριο, ενώ και εκείνοι πιθανολογούν ότι πρόκειται για Τσετσένους ακραίους Μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal yalibnan.com, η ομάδα που απήγαγε τους δύο επισκόπους αυτοαποκαλείται «Τσετσένικη Ομάδα» και συνδέεται με τους δυο υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Ποιος είναι ο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος 

Έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής. Ήταν Αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.

Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά. Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: