ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Συρία: Ευρεία επιχείρηση του στρατού κατά θέσεων των ανταρτών στη Χομς, προέλαση στην πόλη Ταλκάλαχ και επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αρχηγού της ομάδας ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’




Συρία: Ευρεία επιχείρηση του στρατού κατά θέσεων των ανταρτών στη Χομς
Ευρεία επιχείρηση του στρατού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στην πόλη Χομς
Δυνάμεις πιστές στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσαν σήμερα μια ευρεία επιχείρηση εναντίον περιοχών τις οποίες ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Συρίας και εστία της εξέγερσης που ξέσπασε εναντίον του πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με ακτιβιστές μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες του πεζικού με όλμους σφυροκοπούν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ενώ ο στρατός επιτέθηκε στην συνοικία Χαλιντίγια, όπου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώνουν «μεγάλη πρόοδο».
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο απεικονίζουν σφοδρές εκρήξεις και πυκνές τολύπες λευκού καπνού να υψώνονται έπειτα από αεροπορικά πλήγματα στη γειτονική συνοικία Τζούρατ αλ Σίγα.
Η επιχείρηση του στρατού στη Χομς ακολουθεί τη σταθερή προέλαση δυνάμεων του Άσαντ, που υποστηρίζονται από μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε χωριά και πόλεις της επαρχίας Χομς, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.
Η προέλαση αυτή έχει εδραιώσει τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ σε μια περιοχή που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την παραδοσιακή καρδιά της μειονότητας των αλαουιτών στα βουνά που επιβλέπουν την Μεσόγειο.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση η οποία διαρκεί 27 μήνες στη Συρία και 1,7 εκατ. πολίτες έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη. Η σύρραξη σταδιακά έχει μετατραπεί σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε σιιτικές και σουνιτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε πεδίο έμμεσης σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων.
AΠE-MΠΕ 

Συρία: Ο Στρατός σκότωσε τον αρχηγό της ομάδας ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’



Ιούνιος 29, 2013.


Στρατιωτική επιχείρηση του συριακού στρατού στην περιοχή της Λατάκιας, είχε ως αποτέλεσμα  το θάνατο ενός εξέχοντος διοικητή , Τσετσένου στην καταγωγή, της τρομοκρατικής μουσουλμανικής οργάνωσης ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’.


Ο Τσετσένος διοικητής ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Σεγίφ αλ Ισλάμ.


Ο στρατός της Συρίας πραγματοποίησε  επιχειρήσεις σάρωσης σε χωριά της περιοχής που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Μετώπου  «αλ Νούσρα», της ομάδας ‘αλ Χαλίμπ, της αλ  Ρανιμπίγια και Ραμπία.


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με συριακές πηγές, έγιναν συγκρούσεις Σύρων υποστηρικτών του Άσαντ, στο βόρειο τμήμα της πόλης Λατάκια με ομάδες της  «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και Ελεύθερου Συριακού Στρατού , όπου σκοτώθηκαν 12 αντάρτες.


--
The Hellenic Information Team

Ξεκίνησε η μάχη της Χομς με "σάρωμα" των ισλαμιστών από MiG-23, L-129 & Su-22
Πριν από μία ώρα μαχητικά αεροσκάφης Su-22 Fitter, L-129 (σε ρόλο εγγύς υποστήριξης με βολές ρουκετών και μη κατευθυνόμενων όπλων) και MiG-23 της συριακής Αεροπορίας με συνεχείς προσβολές κέντρων διοίκησης στο εσωτερικό και περιφερειακών σημείων άμυνας, σηματοδότησαν την έναρξη της μεγάλης επίθεσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης Χομς.

Την ίδια στιγμή άρματα μάχης Τ-72 και μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού επιτέθηκαν στην συνοικία Χαλιντίγια, όπου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώνουν «μεγάλη πρόοδο».
Στην γειτονική συνοικία Τζούρατ αλ Σίγα η αεροπορία έχει καταφέρει αποφασιστικά πλήγματα, φαίνεται, στους ισλαμιστές, αφού έχουν παύσει τα πυρά υποστήριξης προς τους αντάρτες που έχουν οχυρωθεί στην Χαλιντίγια.
Μαζί με τον τακτικό Στρατό επιχειρούν και περίπου 1000 άνδρες της Χεζμπολάχ καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στα σιιτικά χωριά του Λιβάνου.
Η πόλη που αποτελεί το προπύργιο της ισλαμικής αντιπολίτευσης είχε καταστραφεί το 1982 σε μία ανάλογη εξέγερση κατά του Χαφέζ αλ Άσαντ πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ και φαίνεται ότι τώρα θα έχει την ίδια μοίρα.
Ήδη υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά την κατάκηψή της από τους ισλαμιστές στην αρχή της εξέγερσης.
Τα μαχητικά εντόπισαν τις προσβολές τους στα κέντρα διοίκησης και μία αποθήκη πυρομαχικών στόχοι οι οποίοι επλήγησαν με κατευθυνόμενα όπλα και εν συνεχεία πολυβόλησαν οχυρές θέσεις στα προάστια της πόλης.
Η πόλης Χόμς, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετά την Δαμασκό και το Χαλέπι και η μάχη προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή.
Μετά την ανακατάληψη  της Κουσέιρ από τις κυβερνητικές δυνάμεις οι αντάρτες στην Χομς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεφοδιασμού, αν και το μέγεθος της πόλης και το χρονικό διάστημα που τελεί υπό κατάληψη τους έχει δώσει το χρόνο να προετοιμάσουν την άμυνά της και να έχουν επάρκεια εφοδίων.
Το στοίχημα είναι αν θα προλάβουν τα φτάσουν τα όπλα των δυτικών στην πόλη εγκαίρως. Ένα μεγάλο φορτίο αντιαρματικών πυραύλων MILAN έχει φτάσει στην Ιορδανία, όπως αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης και προωθείται στην Χομς, αλλά το ζήτημα είναι πως θα μπουν μέσα στην πόλη.
Από το ξημέρωμα τα οχυρά σημεία που έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πόλης από του αντάρτες δέχονται μπαράζ πυροβολικού με βολές αυτοκινούμενων πυροβόλων των 122 χλστ. και πυρά όλμων των 106 χλστ.
Το 2ο Σώμα Στρατού του συριακού Στρατού είναι επιφορτισμένο με την κατάληψη της Χομς και ήδη έχει εμπλέξει την 11η Τεθωρακισμένη Μεραρχία με την 60η και την 67η Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και την 87η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
Η μάχη της Χομς από πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται πιο κρίσιμη και από αυτή του Χαλεπίου, καθώς αν πέσει η Χομς εκκαθαρίζεται οριστικά ολόκληρη η νότια Συρία από τους ισλαμιστές και απομένει μόνο το Χαλέπι το οποίο εξακολουθεί και ελέγχεται σε ποσοστί 40% περίπου από τους αντάρτες...
Στο μεταξύ σε επίσημη διάψευση προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Bogdanov ότι «Ούτε ένας Ρώσος στρατιωτικός δεν υπάρχει πλέον στη Συρία».
Ο ίδιος είχε διευκρινίσει πως με την  επιχείρηση εκκένωσης απομακρύνθηκε όλο το προσωπικό που υπηρετούσε στην ναυτική βάση της Ταρτούς μιλώντας στην εφημερίδα Al-Hayat:
«Το παρόν διάστημα το ρωσικό υπουργείο Αμύνης δεν έχει ούτε ένα Ρώσο στρατιωτικό ο οποίος βρίσκεται στη Συρία. Η βάση της Ταρτούς δεν έχει καμία στρατηγική και στρατιωτική σημασία», είπε ο Bogdanov.
Η σχετική είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα ρωσικά ΜME τονίζοντας το γεγονός ότι κανένα στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό δεν βρίσκεται τώρα στη ναυτική βάση της Ταρτούς ούτε και Ρώσοι εκπαιδευτές.
Τώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε αυτό που ούτως ή άλλως γινόταν δύσκολα πιστευτό.
Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα εκκένωσης της βάσης, αφού αυτή στελεχώνεται μόνο από πολιτικό προσωπικό και πως οι πληροφορίες για ολοκληρωτική εγκατάλειψή της είναι «εντελώς λανθασμένες»!
Η συγκεκριμένη βάση, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας"παραμένει η επίσημη βάση και εγκατάσταση συντήρησης και επισκευής των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της φέροντας σε πέρας την αποστολή της".
Η συνήθης πρακτική των ρώσων να μπερδεύουν τα πράγματα επικοινωνικά...
greeknation.blogspot.gr

Προέλαση του συριακού στρατού στην πόλη Ταλκάλαχ



Ιούνιος 29, 2013.


Η πόλη Ταλκάλαχ, που ήταν το προπύργιο των ανταρτών, έπεσε τελικά  στα χέρια του συριακού στρατού, έπειτα από σκληρές μάχες από τις 26 Ιουνίου.


Η πράξη θεωρείται ως το πιο σημαντικό στάδιο της αποκατάστασης του κρατικού ελέγχου επί των λιβανικών συνόρων.


 Ο συριακός στρατός μετράει μία σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων.


Η Ταλκάλαχ βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης Χομς. Είναι μια σχετικά μεγάλη πόλη με πληθυσμό 62.000 κατοίκων. Η πόλη βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τη λιβανική μεθόριο και στη στρατηγική οδό Χομς-Ταρτούς.


Από την έναρξη της εξέγερσης η Ταλκάλαχ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εφοδιαμό των ομάδων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην ισλαμική Ασκάρ του Λιβάνου. Τα όπλα που παρελάμβανε η Ασκάρ έρχονταν από το λιμάνι της Τρίπολης. 


Η αξία της μεταφόρτωσης στην Ταλκάλαχ ήταν τόσο μεγάλη, ώστε από αυτήν εξαρτιόταν η προμήθεια πολεμικού υλικού προς τους αντάρτες στο Χομς, αλλά και στη Δαμασκό, το Χαλέπι και το Ιντλίμπ.


Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή από την ‘Αλ Μανάρ’,  η Ταλκάλαχ κατελήφθη μετά από αρκετές ημέρες σφοδρών μαχών, στις οποίες εκατοντάδες τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες έχουν παραδοθεί.


Συριακές πηγές αναφέρουν ότι μετά την κατάληψη της Ταλκάλαχ «ο στρατός έχει εκπληρώσει το 80% του σχεδίου του για ανάκτηση του ελέγχου των λιβανικών συνόρων και των συνοριακών διαβάσεων με το Λίβανο».




--
The Hellenic Information Team 

 

Η Συρία ενημέρωσε τη Ρωσία για πιθανή επίθεση σε ρωσικό πετρελαιοφόρο



Ιούνιος 28, 2013.


Οι αρχές της Συρίας φοβούνται ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ θα επιτεθούν σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που παραδίδει πετρέλαιο στις ακτές της αραβικής δημοκρατίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών υποθέσεων της Συρίας, Καντρί Γιαμίλ.


Ο Γιαμίλ είπε ότι στα πλαίσια των διεθνών οικονομικών συναλλαγών της χώρας με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, μηνιαία μεταφέρονται πετρέλαιο αξίας 500 εκατ. δολαρίων επεκτείνοντας την πίστωσή της, όπως δημοσιεύει το ρωσικό Νόβοστι.


«Θέλουν να χτυπήσουν την υποστήριξη που μας παρέχουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Αυτές οι τρεις χώρες μας παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, χωρίς να εξηγήσει την πολιτική και στρατιωτική βοήθεια που ανέφερε.


Ο ίδιος θα τονίσει ότι τα πλοία με ρωσική σημαία μεταφέρουν πετρέλαιο στην ακτή της Συρίας με ευθύνη της κυβέρνησης, Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της προσφοράς. «Είμαστε σε αναμονή κάποιας επίθεσης», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.


Σημειώνεται ότι πριν από μερικά χρόνια, η Συρία ήταν η ίδια εξαγωγέας πετρελαίου και το 95% του μαύρου χρυσού εξάγονταν από την Αραβική Δημοκρατία στην Ευρώπη και τα έσοδα υπερβαίνανε τα 4 δις δολάρια το χρόνο.


Μετά το 2011, μετά το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε εμπάργκο στην εισαγωγή συριακού πετρελαίου και την απαγόρευση για τις ξένες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου στη Συρία.


--
The Hellenic Information Team 

Η Συρία περιμένει ευνοϊκές αλλαγές από Κατάρ και Σαουδική Αραβία





Η παν-αραβική εφημερίδα «Αλ Κουντς αλ Αράμπια» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές καθώς και δικές της στη Δαμασκό, ανέφερε ότι η συριακή ηγεσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρόοδο της αλλαγής της εξουσίας στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ηγέτης της Συρίας απέφυγε να προβεί σε επίσημη παρατήρηση όσον αφορά την αλλαγή της κυβέρνησης του Κατάρ.


Οι Σύριοι δεν απάντησαν για τη θεία δίκη που μετάβαλλε την πολιτική αρένα, τον


 αρχιτέκτονα και νονό της «Αραβικής Άνοιξης, σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Τανί.
Όμως, σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι Σύριοι διπλωμάτες δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους σε σχέση με την αντικατάσταση των βασικών ανθρώπων, στην κορυφή της πυραμίδας των αποφάσεων, του Κατάρ.


Η Συρία ελπίζει ότι η πολιτική του Κατάρ, ιδίως όσον αφορά τα εξοπλιστικά των ανταρτών και τις επιθέσεις κατά της Συρίας στη διεθνή σκηνή, θα υποστούν σημαντικές αλλαγές- με ευνοϊκή έκβαση για τη Συρία.


Σύριος διπλωμάτης, είπε στην «Αλ Κουντς αλ Αράμπια» ότι οι μελλοντικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία θα είναι επωφελείς για τη χώρα του.


Ο διάδοχος του στέμματος, πρίγκιπας  Σαλμάν, είναι «πιο ευέλικτος» και «δείχνει λιγότερο ενθουσιασμό για την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία», από τον αδελφό του, βασιλιά Αμπντάλα.


--
Политическое обозрение
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια: