ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ - "Ξεχάστε τη χαλάρωση, σας εξαπατούν για άλλη μία φορά"



Για άλλη μια φορά, η κοινή γνώμη παραπλανάται, γράφει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο που δημοσιεύει στο site του σε σχέση με την εντύπωση που ηθελημένα...
καλλιεργείται, όπως λέει, περί χαλάρωσης της λιτότητας.


Αυτό που κάποιοι θέλουν να δείξουν, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, είναι το εξής: “Είδατε ότι η Ευρώπη δεν είναι δογματική; Είδατε που αν συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις, και η λιτότητα αποδώσει, τελικά ακόμα και η Γερμανία θα αποφασίσει να χαλαρώσει την ασφυκτική λιτότητα που επιβάλλεται στα κράτη και στις κοινωνίες μας;”.

“Μακάρι να ίσχυε κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, άλλη μια φορά, η κοινή γνώμη παραπλανάται. Ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται για μια χαλάρωση που έρχεται να επιβραβεύσει τα κράτη που πέτυχαν τους στόχους τους καταπίνοντας το πικρό ποτήρι της λιτότητας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν στέκει το επιχείρημα ότι η λιτότητα απέδωσε και για αυτό η Γερμανία ανέχεται τις κινήσεις του κ. Όλι Ρεν να δώσει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος στις κυβερνήσεις”, τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Και προσθέτει ότι δύο είναι οι μύθοι που περιφέρονται αυτές τις ημέρες και που πρέπει να αποδομηθούν στο όνομα της αλήθειας.
Μύθος 1ος: Η λιτότητα απέδωσε.
Μύθος 2ος: Επειδή η λιτότητα απέδωσε, η ΕΕ χαλαρώνει την λιτότητα που απαιτεί από τα κράτη-μέλη.

Σε σχέση με τον πρώτο μύθο, όπως τον χαρακτηρίζει, ο οικονομολόγος απαντά ότι η λιτότητα απέτυχε παταγωδώς. Στόχος της ήταν να δαμαστεί το χρέος της Ευρωζώνης γενικά και της Περιφέρειας ειδικότερα. Ομως, η εφαρμογή της είχε δύο αποτελέσματα. Πρώτον, μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. Δεύτερον, βούλιαξε την Ευρωζώνη στο σύνολό της σε μια ύφεση που διαφορετικά δεν θα είχαμε και η οποία πήρε την μορφή κατάρρευσης στον Νότο.

Και σε ό,τι αφορά το δεύτερο μύθο, ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει ότι η ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν χαλαρώνει τη λιτότητα.

“Φανταστείτε ότι σας μαστιγώνω με σκοπό να τρέξετε τα 100 μέτρα σε χρόνο κάτω των 10’’ μέχρι το φθινόπωρο, αλλά εσείς όσο και να σας μαστιγώσω απλά δεν μπορείτε να πετύχετε αυτό τον χρόνο και, αντίθετα, οι επιδόσεις σας μειώνονται με κάθε μαστίγωμα (λόγω πόνου και εξασθένησης). Έστω τώρα ότι, κάποια στιγμή, παρά το γεγονός ότι συνεχίζω να σας μαστιγώνω, αρχίζω να παραδέχομαι ότι δεν πρόκειται να πετύχετε τον χρόνο που σας έθεσα ως στόχο μέχρι το φθινόπωρο.

Σας δίνω λοιπόν μέχρι την επόμενη άνοιξη, συνεχίζοντας παράλληλα το μαστίγωμα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ευρώπη με την επιβαλλόμενη λιτότητα: Η αποτυχία της λιτότητας οδηγεί Βρυξέλλες και Βερολίνο στο να παραδεχθούν ότι οι στόχοι του ελλείμματος και τους χρέους δεν πιάνονται ούτε κατά διάνοια και, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, δίνουν παράταση στις κυβερνήσεις ενώ παράλληλα συνεχίζουν το μαστίγωμα επιμένοντας ότι τα λάθος μέσα, κάποια στιγμή, θα πρέπει να πετύχουν τον αρχικό στόχο”, εξηγεί.

Και καταλήγει: “Η αποθέωση της συμμαχίας ανορθολογισμού και μισανθρωπισμού καλά κρατεί. Οι ελπίδες που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη για χαλάρωση της λιτότητας απλά εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα με την οποία οι ιθύνοντες πασχίζουν να βαπτίσουν το κρέας ψάρι και να αναπαράγουν την εξουσία τους σπέρνοντας προσδοκίες που οι πολιτικές τους θα καταρρίψουν με μαθηματική ακρίβεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: