ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΣΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – ΘΕΟΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ.



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 6, 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα : Εγκύκλιος νομιμοποίησης εξαχθέντων χρημάτων στο εξωτερικό.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», διαβάσαμε την είδηση σχετικά με την εφαρμογή διάταξης, σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι έβγαλαν τα τελευταία χρόνια υπέρογκα ποσά στο εξωτερικό μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με… συνοπτικές διαδικασίες και ένα συμβολικό ποσό ως φόρο.
Ο τίτλος του δημοσιεύματος «Επιχείρηση Συγκάλυψης: Συνένοχοι ή βλάκες για το ρουσφέτι
στους πλουσίους;» εγείρει πληθώρα ερωτημάτων, καθώς μεσούσης της οικονομικής κρίσεως, γίνονται ύποπτες και επικίνδυνες διακρίσεις που δημιουργούν κανόνα πολλαπλής άνισης μεταχείρισης δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ειδικότερα, οι νομοταγείς πολίτες με μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ στην τράπεζα και έναν πενιχρό μισθό (εάν τα έχουν και αυτά), καλούνται να πληρώνουν διαρκώς φόρους κατά παράβασιν νομικών κανόνων και συνταγματικών διατάξεων με προέχουσα την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 4 § 5) και προδήλως δυσανάλογους και δυσβάσταχτους σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ενώ αντιθέτως όσοι φοροδιαφεύγουν και «φυγαδεύουν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό τυγχάνουν προκλητικά ευνοϊκών «διατάξεων»!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα: «Πρόκληση για τους καθημαγμένους φορολογούμενους πολίτες αποτελεί η στάση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, που θεωρεί “νόμιμη” τη διάταξη του υπουργείου, η οποία ουσιαστικά προτρέπει αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό να τα νομιμοποιήσουν με τη μέθοδο της δωρεάς και πληρώνοντας φόρο 10%!».
Επειδή κουράστηκε και φθάνει στα όριά του, ο λαός που πένεται και πεθαίνει, από τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και από την δυσβάστακτη και απάνθρωπη φορομπηχτική επιδρομή και από την αθλιότητα των διακρίσεων σε βάρος του και υπέρ ατόμων που παρανομούν εσκεμμένα.
Επειδή την ώρα που ο Ελληνικός λαός καλείται να υποστεί νέα μέτρα, με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση, δεν γίνεται να του δίνεται το παράδειγμα πως όσοι φοροδιαφεύγουν ή διακινούν «μαύρο χρήμα» και καταφεύγουν στις τράπεζες του εξωτερικού μένουν στο απυρόβλητο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Υφίσταται όντως η εν λόγω διάταξη; Και η υπό κατηγορίαν «εγκύκλιος» του Γ. Γραμματέα Εσόδων σε ποιά διάταξη νόμου στηρίζεται και ποιά διάταξη ερμηνεύει;
2) Ποιά είναι τα υπολογιζόμενα κέρδη του Δημοσίου με την «συμβολική» φορολόγηση της τάξεως του 10%; Και κατ’ αντιδιαστολήν, ποιά θα ήταν τα πιθανά κέρδη εάν κινούνταν οι νόμιμες διαδικασίες στο θέμα του ελέγχου και της φορολόγησης των παράνομων ποσών που έβγαλαν οι καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού; Πόσο δε μάλλον, όταν στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται πως η πλειοψηφία των ελεγχόμενων δεν εμπλέκονται μόνο σε υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά κυρίως ξεπλύματος «μαύρου χρήματος»;
3) Μήπως τελικά η καθυστέρηση του ελέγχου από μέρους των Αρχών των στοιχείων όλων όσων έχουν «φυγαδεύσει» υπέρογκα ποσά στο εξωτερικό (τουλάχιστον 22.000 περιπτώσεις και περισσότερα από 12 δις ευρώ σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα), γίνεται με στόχο να βρεθεί «φόρμουλα» νομιμοποίησής τους και όχι συλλογής περαιτέρω στοιχείων όπως υποστηρίζεται;
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Βύρων Γ. Πολύδωρας
ΝΔ/Β΄ Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: