ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ.Α.Δ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΛ.Α.Δ.Α
ελεύθερων αγανακτισμένων δυτικής αχα'ι'ας

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ


Δηλώνουν ότι θα μείνουν εκεί όλη τη νύχτα









Σε μια πραγματική “ανακατάληψη” της πλατείας Ταξίμ έχουν επιδοθεί από αργά το απόγευμα του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές, ένα 24ωρο μετά τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής και λίγες μόνον ώρες μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης Ερντογάν που αποφάσισε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και να μην συγκρουσθεί εκ νέου με τους συγκεντρωμένους.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του protothema.gr στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Μπελεγρής, στην πλατεία Ταξίμ επικρατεί το αδιαχώρητο, με τους συγκεντρωμένους να μιλούν για “νίκη” επί της κυβέρνησης και προσωπικά επί του πρωθυπουργού Ερντογάν. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να μείνουν στην πλατεία όλη τη νύχτα και για όσο διάστημα χρειαστεί στη συνέχεια...

Νωρίτερα πάντως υπήρξαν εστίες έντασης, όχι όμως στην πλατεία αλλά στην περιοχή Μπεσίκτας, εκεί όπου ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα πορεία που διοργάνωνε το Λαϊκό Κόμμα. Η πορεία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε και αρκετοί χρήστες του ίντερνετ ανέφεραν συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμούς, ακόμα και παρέμβαση ιατρικού προσωπικού που περιέθαλψε διαδηλωτές.

Στην πλατεία Ταξίμ πάντως, στο κυρίως “θέατρο” των συγκρούσεων της Παρασκευής, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο δείχνουν κόσμο να τραγουδά,μ να χορεύει και να χειροκροτεί στο άκουσμα συνθημάτων. Το πλήθος που συνέρρευσε στην πλατεία είναι ετερόκλητο και εκπροσωπεί σχεδόν όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Αρκετοί διαδηλωτές κραδαίνουν σημαίες.

Παρά το καλό κλίμα πάντως το ζητούμενο όλων είναι κατά πόσον η εικόνα θα παραμείνει έτσι και τις επόμενες ώρες, ενώ αρκετοί περιμένουν μιαν αντίδραση από την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως το απόγευμα μετέβη στην Πλατεία για να συμπαρασταθεί στους διαδηλωτές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ. Κάτι που ομοίως λογίζεται ως “νίκη” των διαδηλωτών και όσων αντιπαρατίθενται στα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος για εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής.

Τέλος, διαδηλώσεις καταγράφηκαν το Σάββατο σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, στην πλειονότητά τους χωρίς εντάσεις, εκτός από τις συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και στη Σμύρνη όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα δύο τελευταία 24ωρα οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 900 προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών από όλη την Τουρκία...






























































 

Δεν υπάρχουν σχόλια: