Διάχυτος είναι ο φόβος ότι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι έγινε στηνΚύπρο αναφορικά με τις καταθέσεις, όπου οι εταίροι έδειξαν ότι δεν είναι εταίροι, αλλά Εμποροι της Βενετίας, που υπολογίζουν μέχρι και τις δεκάρες που τους χρωστάνε.
Το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο έχει αρχίσει μάλιστα να συζητείται και στα παρασκήνια, ενώ ενισχύεται από τα διαρκώς επιδεινούμενα μεγέθη της οικονομίας της χώρας μας. Από την άποψη αυτή η Κύπρος θεωρείται το νέο πειραματόζωο και έδειξε τον δρόμο για τα μελλούμενα στον ευρωπαϊκό Νότο, που πάγωσε με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο. Πολλοί σε χώρες καταραμένες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα σκέφτηκαν ότι έρχεται η σειρά τους να υποστούν τις περιποιήσεις των εταίρων, που δήθεν πολεμούν έναν φορολογικό παράδεισο, όταν την ίδια στιγμή ανέχονται ένα σωρό άλλους τέτοιους παραδείσους να βρίσκονται στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει υποστεί δύο «κουρέματα» και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, προετοιμάζεται και για ένα τρίτο, που θα αφορά μειώσεις επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια.
«Κούρεμα» υποτίθεται γίνεται σε χρέη που η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Στην Κύπρο όμως, αντί για τέτοιο «κούρεμα» (δηλαδή μείωση των χρεών), επιλέχθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων για να χρηματοδοτηθούν τα χρέη.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένα Προϋπολογισμός που εκτελείται με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα. Το κράτος έχει φτάσει στα όρια της «αρνητικής» λειτουργίας από την οποία παράγονται τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν συνεχιστεί όμως η ίδια κατάσταση -που είναι και το πιθανότερο-, με την ύφεση να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε τα ελλείμματα στον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν να διογκώνουν το χρέος.
Στην περίπτωση αυτή θα ακούσουμε το ΔΝΤ να λέει ότι απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Είναι μια φράση που τρελαίνει τους Γερμανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να προτείνουν αυτή τη φορά τη χρηματοδότηση να την κάνουν οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες.
Ολοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ρωσικές καταθέσεις, παρά μόνο ελληνικές και αυτές αποστεωμένες. Λογιστικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν 170 δισ. ευρώ, τα περισσότερα των οποίων είναι στα χαρτιά, καθώς έχουν γίνει δάνεια που σήμερα είναι πλέον «κατακόκκινα»...
Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι, οι σπόνσορες της τρόικας, οι οποίοι λένε μεγαλοφώνως ότι η πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες πήραν πολλά λεφτά (περίπου 50 δισ.) προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και άρα οι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι.
Το βέβαιο είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι τόσα πολλά πλέον, που δεν αποκλείεται καθόλου να απαιτηθεί και νέα δόση ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που θα φανεί στα επόμενα stress tests που θα γίνουν σύντομα. Αν εκεί φανεί ότι χρειάζονται νέα λεφτά, κανείς δεν πιστεύει ότι η τρόικα θα προθυμοποιηθεί να τα βάλει η ίδια. Και εκεί ακριβώς είναι το ευαίσθητο σημείο, στο οποίο λέγεται ότι θα κληθούν οι Ελληνες καταθέτες να συνεισφέρουν στη στήριξη των τραπεζών.
Εν κατακλείδι, και χωρίς διάθεση τρομοκράτησης, το «κούρεμα» στις καταθέσεις θα είναι το επόμενο μέτρο που θα ακούσουμε και στην Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη να βρεθούν νέα κεφάλαια.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου